KOKPLATTAN.SE
  • Start
  • Lokalproducerat
  • Kontakt
  • Arabisk mat

SHawarma - Sohad Abusamra

28/4/2021

0 Comments

 
Bild
Bild
Bild
Bild
0 Comments

Aubergine med köttfärs - Zeinab al Raghi

21/4/2021

1 Comment

 
Aubergine med köttfärs 3-4 personer
750 gr lammfärs
1 msk salt
1 msk mjöl (till redning) 
1 tsk svartpeppar
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 aubergine
2 koppar vatten
4 msk tomatsås

Fräs lammfärsen med en msk salt, en matsked mjöl och en tsk svartpeppar.
Hacka vitlöken och den gula löken och tillsätt i blandningens och forma till små rektanglar (typ järpar) och lägg sedan i ugnen, 15 min i 250 grader.
Ta båda auberginerna och skär skivor som sedan steks i olja. Lägg en msk köttfärs på en av skivorna och rulla aubergineskivan runt köttfärsen. Lägg dom i en ugnsfast form. Koka 2 koppar vatten med fyra msk tomatsås och häll såsen över köttfärsrullarna, 15 min i 200 grader. 


Serveras med ris.
1 Comment

Kalvstek i yoghurt - Heba TarkHOUN

22/3/2021

0 Comments

 
KÖTT (6 portioner)
1 1/2 kg kalvstek kokas i 3 timmar.
2,5 liter vatten
3-4 lagerblad 
2 tsk salt
vitpeppar (hel eller malen) smaka av efter eget önskemål

YOGHURTSÅS (Shakiria)
2 gula lökar skivas och kokas 5-10 min
2 kg yoghurt
Majsstärkelse
Vatten
Salt
1 köttbuljongtärning

Lägg yoghurten i en sil och häll över kallt vatten (
6 dl vatten till 2 kg yoghurt), pressa ner yoghurten i en stor gryta. Blanda 15 msk majsstärkelse med 4 dl vatten och häll över yoghurten, sätt grytan på plattan (7:an) rör yoghurten tills det kokar upp, rör i 1 tsk salt. Ta två  skopor köttspad och häll i yoghurten. Lös upp buljongtärningen i lite köttspad. Koka på sjuan, lägg i den kokta löken och köttet, rör om. Lägg i den upplösta buljongtärningen, låt yoghurt och köttet puttra i på trean i 15 min. Lägg yoghurt
och köttblandningen i ett stort serveringsfat.

RIS 

Koka 6 portioner vitt ris.

VERMICELLI
Ta lite matolja i en större kastrull och häll i 2dl Vermicelli, rör om med en stekspade (plattan på 5:an) tills vermicellin fått en gulbrun färg. Häll i 1.2 liter varmt vatten och 3 tsk salt. Rör ner det kokta riset i vermicellin och låt koka i 5 min. Lägg i 2 msk smör. Lägg aluminiumfolie som ett lock över grytan och låt grytan stå på plattan (2:an) i 10 min. (aluminiumfolien gör att det kokar snabbare). Lägg upp ris och vermicelliblandningen på ett serveringsfat.


TABBOULEH (persiljesallad)
Hackad persilja
Hackade tomater
Bulgur
Olivolja
Isbergssallad
Salt



0 Comments

Biryani med lammkött - Seror Awad

23/2/2021

0 Comments

 
LAMMKÖTT 4-5 personer
1 kg lammbog tvättas och läggs i en gryta med 1 1/2  liter vatten.
4 hela fröhus av kardemumma
4 stora lagerblad
1 msk salt
1 tsk hela svartpepparkorn
1 hel kanelstång
Kokas i ca en timme, smaka av tillsätt mer salt om det behövs
När köttet kokas klart ta upp köttet lägg i en ugnsform och pensla
köttet med smält smör, sätt i ugnen 275 gr i 10 min (över och undervärme)
Spara 1 dl buljong (vatten) från det kokade köttet till senare.


RIS 4-5 personer
2 1/2 liter vatten
8 dl ris
2 msk salt 
Koka upp vattnet, lägg i riset. låt koka i 10 min och häll sedan bort vattnet.
Lägg riset i en gryta på låg värme.
Lägg 1 påse saffran i 1 dl vatten och låt dra i 10 min.
Häll saffransvattnet i riset. Smält 2 msk smör tillsammans med 3 msk olivolja.
Häll smör-och oljeblandningen över riset.

VERMICELLI 4-5 personer
Häll 2 msk olivolja i stekpanna med höga kanter eller i en kastrull
häll i 2 dl vatten och 2 dl vermicelli (pastaris) och koka i 10 min tills 
vattnet kokat, bort sänk värmen till 1:an.

GRÖNSAKER och Russin
3 morötter, 2 dl gröna ärtor, 1 stor gul lök, 3 stora potatisar, 2 dl russin
Skär morötter och potatis i kuber, skär löken i mindre bitar.
Fritera den skurna löken tills den fått en fin gul färg.
Fritera morötterna till de fått lite mörkare färg.
Fritera potatisen tills den fått en fin gul färg.
Fritera russinen.
Blanda alla grönsaker och russin med vermicellin i en gryta.
Häll 1 dl buljong (vatten från det kokade köttet) med 2 tsk buljong (1 buljongtärning) i en
stor gryta och tillsätt 2 msk biryanikrydda, 1 tsk malen kardemumma,
1 tsk malen svartpeppar i grönsaksblandningen och koka i 5 min.

SERVERING
Ta fram ett stor fat (bricka) och häll i riset, sedan grönsaksblandingen och lägg
på lammköttet. Pynta med skivad röd paprika, morotsrosetter och gurkrosett.

SALLAD
Hacka tomat, gurka, sallad och blanda allt med salt, sumak, mynta, citronsaft
​och 2 msk olivolja.

0 Comments

Kyckling med grönsaksris - Asma Asmail

16/2/2021

0 Comments

 
Kyckling
Lägg kycklingen (2x 1,5 kg) i en marinad av vatten, salt och äppelcidervinäger (1 dl) låt ligga i två timmar. Tvätta rent kycklingen för att få bort vinägerdoften. En halv vitlök för två kycklingar, krossa i en mortel, citronsaft (1 citron), 1 rågad tsk garam masala, 1 rågad tsk malen svartpeppar, 1 tsk malen rågad koriander, 1 påse saffran, 1 rågad tsk curry, 1 tsk malen kardemumma, 3 tsk salt, 6 cl olivolja, 6 cl  matlagningsyoghurt, rör ihop. Lägg kycklingen i kryddblandningen och massera in hela kycklingen med kryddblandningen. Lägg aluminiumfolie i botten på en plåt och lägg på kycklingen i kall ugn och värm ugnen till 180 grader, sätt plåten längst ner i ugnen och tillaga i 1,5-2 timmar. För ännu bättre smak kan man med fördel göra kryddblandningen och lägga kycklingen i den dagen innan och lägga i kylen över natten. Efter 45 min ta ut plåten och vänd på kycklingen sätt in i ugnen ytterligare 45 min.

Grönsaksris
Lägg i ghee/smör/olja i en stor kastrull, lägg i den hackade löken, låt bryna någon minut, lägg i de hackade morötterna, bryn någon minut, lägg i ärtorna, lägg i de hackade tomaterna, lägg i två kycklingbuljongtärningarna tillsammans med 1 1/2 msk salt, 1 tsk svartpeppar, 1 tsk curry, vatten till den mängd ris som du väljer. Låt grönsaker, kryddblandningen och vattnet koka upp, lägg i det ursköljda riset och koka riset i 20-30 min.

​Sallad
Hackad gurka, tomat, bladpersilja, romansallad lite salt, lite citronsaft, 1 tsk mynta, 1 tsk sumak, 2 msk olivolja blanda.

Nötter
Lägg i ghee/smör och skivad sötmandel (hackad) bryn tills den börjar få färg, lägg i 1 msk pistagenötter, bryn någon minut tillsammans.
0 Comments

    MatbloggarNA

    ASMA ASMAIL
    SEROR AWAD

    HEBA TARKHOUN
    ZEINAB AL RAGHI
    ​
    SOHAD ABUSAMRA


    Arkiv

    April 2021
    Mars 2021
    Februari 2021

    Kategorier

    Alla

    RSS-flöde

START
LOKALPRODUCERAT
ARABISK MAT
​KONTAKT

Copyright 2019 - Kokplattan.se 
  • Start
  • Lokalproducerat
  • Kontakt
  • Arabisk mat