LAMMKÖTT 4-5 personer 1 kg lammbog tvättas och läggs i en gryta med 1 1/2 liter vatten. 4 hela fröhus av kardemumma 4 stora lagerblad 1 msk salt 1 tsk hela svartpepparkorn 1 hel kanelstång Kokas i ca en timme, smaka av tillsätt mer salt om det behövs När köttet kokas klart ta upp köttet lägg i en ugnsform och pensla köttet med smält smör, sätt i ugnen 275 gr i 10 min (över och undervärme) Spara 1 dl buljong (vatten) från det kokade köttet till senare. RIS 4-5 personer 2 1/2 liter vatten 8 dl ris 2 msk salt Koka upp vattnet, lägg i riset. låt koka i 10 min och häll sedan bort vattnet. Lägg riset i en gryta på låg värme. Lägg 1 påse saffran i 1 dl vatten och låt dra i 10 min. Häll saffransvattnet i riset. Smält 2 msk smör tillsammans med 3 msk olivolja. Häll smör-och oljeblandningen över riset. VERMICELLI 4-5 personer Häll 2 msk olivolja i stekpanna med höga kanter eller i en kastrull häll i 2 dl vatten och 2 dl vermicelli (pastaris) och koka i 10 min tills vattnet kokat, bort sänk värmen till 1:an. GRÖNSAKER och Russin 3 morötter, 2 dl gröna ärtor, 1 stor gul lök, 3 stora potatisar, 2 dl russin Skär morötter och potatis i kuber, skär löken i mindre bitar. Fritera den skurna löken tills den fått en fin gul färg. Fritera morötterna till de fått lite mörkare färg. Fritera potatisen tills den fått en fin gul färg. Fritera russinen. Blanda alla grönsaker och russin med vermicellin i en gryta. Häll 1 dl buljong (vatten från det kokade köttet) med 2 tsk buljong (1 buljongtärning) i en stor gryta och tillsätt 2 msk biryanikrydda, 1 tsk malen kardemumma, 1 tsk malen svartpeppar i grönsaksblandningen och koka i 5 min. SERVERING Ta fram ett stor fat (bricka) och häll i riset, sedan grönsaksblandingen och lägg på lammköttet. Pynta med skivad röd paprika, morotsrosetter och gurkrosett. SALLAD Hacka tomat, gurka, sallad och blanda allt med salt, sumak, mynta, citronsaft och 2 msk olivolja.
0 Comments
Kyckling Lägg kycklingen (2x 1,5 kg) i en marinad av vatten, salt och äppelcidervinäger (1 dl) låt ligga i två timmar. Tvätta rent kycklingen för att få bort vinägerdoften. En halv vitlök för två kycklingar, krossa i en mortel, citronsaft (1 citron), 1 rågad tsk garam masala, 1 rågad tsk malen svartpeppar, 1 tsk malen rågad koriander, 1 påse saffran, 1 rågad tsk curry, 1 tsk malen kardemumma, 3 tsk salt, 6 cl olivolja, 6 cl matlagningsyoghurt, rör ihop. Lägg kycklingen i kryddblandningen och massera in hela kycklingen med kryddblandningen. Lägg aluminiumfolie i botten på en plåt och lägg på kycklingen i kall ugn och värm ugnen till 180 grader, sätt plåten längst ner i ugnen och tillaga i 1,5-2 timmar. För ännu bättre smak kan man med fördel göra kryddblandningen och lägga kycklingen i den dagen innan och lägga i kylen över natten. Efter 45 min ta ut plåten och vänd på kycklingen sätt in i ugnen ytterligare 45 min. Grönsaksris Lägg i ghee/smör/olja i en stor kastrull, lägg i den hackade löken, låt bryna någon minut, lägg i de hackade morötterna, bryn någon minut, lägg i ärtorna, lägg i de hackade tomaterna, lägg i två kycklingbuljongtärningarna tillsammans med 1 1/2 msk salt, 1 tsk svartpeppar, 1 tsk curry, vatten till den mängd ris som du väljer. Låt grönsaker, kryddblandningen och vattnet koka upp, lägg i det ursköljda riset och koka riset i 20-30 min. Sallad Hackad gurka, tomat, bladpersilja, romansallad lite salt, lite citronsaft, 1 tsk mynta, 1 tsk sumak, 2 msk olivolja blanda. Nötter Lägg i ghee/smör och skivad sötmandel (hackad) bryn tills den börjar få färg, lägg i 1 msk pistagenötter, bryn någon minut tillsammans. |
MatbloggarNAASMA ASMAIL Arkiv
April 2021
Kategorier |